Beskrivelse
Vinhuset – Baggrund:
Vores producent af Cava, Reventós Rosell, ligger i Masquefa ved den catalanske middelhavskyst. Sådan lidt vest for Barcelona i den nordøstlige del af Spanien. Distriktet tilbyder nogle af Spaniens mest spændende vine.
Pga. det kuperede terræn er det et område, der byder på spændende og meget forskelligartede vine. Udvalget går fra de mousserende Cava til friske og frugtsmagende hvidvine og bemærkelsesværdige røde vine på både regionale og internationale sorter.
Vinen – Produktion:
Høsten ligger normalt i september. Der bliver presset ganske forsigtigt (0,2 kg) hvilket ca. giver en ½ liter vin pr. kg. drue. Vinifikationen foregår ved ca. 15 C° og først i marts/april foretages blandingen af den stille vin. Vinen tappes og der tilsættes et sirup agtigt mikstur af gær og sukker. Vinen gærer således igen, men denne gang over 1½ måned i flasken. Det betyder, at kulsyren bliver i flasken og giver vinen de liflige bobler. Efterfølgende lagrer vinen nu i 12 mdr. før frigivelse. I denne periode bliver flaskerne drejet og vendt på hovedet (automatisk), så bundfaldet samler sig i toppen af flasken. Toppen fryses og bundfaldet ”skydes” ud. I denne tørre udgave efterfyldes der med den samme vin og tilsættes kun ganske lidt rørsukker. En Brut har altid mellem 0 – 15 g. restsukker pr. liter. Marien Brut har 6 g. restsukker pr. liter og ligger derfor i den tørrere ende af skalaen.
Cava-loven påbyder min. 9 mdr. flaskelagring sammen med bundfaldet
Det er kun vine, der er produceret efter denne metode, Methode Champenoise, der må kaldes Cava. Ellers skal vinene benævnes Vinos Espumosos. En anden regel er, at høstudbyttet skal være til 12 tons pr. hektar og ud af 150 kg druer må man højst presse 100 liter most. Vinene har tidligere været kendt som Spansk Champagne, men det er forbudt, da Champagne er et beskyttet varemærke. Det forhindrer dog ikke spanierne i at bestille et glas ”Champaña” på tapas-baren!
Det er enorme mængder af Cava, der produceres hvert år. Lige i omegnen af 200 millioner flasker sælges der om året! Det gør Cava til den 2. mest solgte mousserende vin i verden, kun overgået af Champagne.
Denne variant er opkaldt efter Raventos’ datter, Marien. Druerne til denne Cava er: Macabeo (Viura), Perellada og Chardonnay.
Flot og fin mousse i glasset. Både i duften og i smagen er der både lidt eksotisk frugt, grønne æbler og samtidig god mineralitet. Vinen er tør, rank og med super frisk eftersmag. Det hele ender i små elegante toner af grønne blade, lidt urter og en fin citrusafslutning. Skønne bobler til velkomst, tapas, skaldyr eller fisk på grillen. Og det tager altid kegler ved bordet at åbne en flaske magnum med bobler i!