Beskrivelse
Vinhuset – Baggrund:
Her i det midt-vestlige Portugal kun små 50 km nordøst for Lissabon ligger familiefirmaet, Lagoalva, der går helt tilbage til 1834. Lagoalva er på mange måder en klassisk portugisisk herregård, hvor man ud over vindyrkning også har klassisk portugisisk landbrug med dyrkning af oliven, majs, ærter, bønner, byg, lucerne osv. Derudover har de et stort opdræt af kvæg, får, geder og ikke mindst de berømte Lusitano-heste, som bl.a. bliver brugt til dressur og tyrefægtning. Skovbruget fylder også en del i området med store arealer af korkege, valnødde-, fyrre- og eukalyptustræer.
I dag ejes Lagoalva officielt af Isabel Juliana Campilho, men det er hendes barnebarn, Diogo, der siden 2003 har haft ansvaret for produktionen af vinene.
Diogo er uddannet ønolog i Portugal, men han har høstet megen erfaring og inspiration i andre lande bl.a. Australien.
Ud over de regionale druesorter, eksperimenterer Lagoalva også med f.eks. Chardonnay, Viognier, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Syrah osv., der ofte bliver brugt i blandinger med Portugals egne sorter.
Vin – produktion:
Vinen er en blend af 3 forskellige spændende druesorter:
Syrah er jo en klassiker også inden for produktionen af rosévinen
Touriga Nacional er Portugals ”nationaldrue”. Den er også rygraden i bord- og portvinene fra Douro.
Alvarelhão er en forholdsvis sjælden drue i det portugisiske. Normalt giver den lette og aromatiske vine.
Disse tre druesorter tilfører vinen hver sine karakteristika og danner tilsammen en unik kombination.
Druerne bliver høstet om natten grundet de ofte høje temperaturer i dagtimerne. Druerne ligger til udblødning i 48 timer inden de bliver presset. Gæringen startes og foregår i rustfrie ståltanke ved ca. 16°C.
Hver enkelt druesort bliver naturligvis vinificeret hver for sig. Herefter kommer det svære arbejde med at blende den passende mængde fra hver druesort for at ramme præcist det udtryk, som de to vinmagere, Diogo Campilho og Pedro Pinhão ønsker af den færdige vin.
Vinen er flot lys laksefarvet i glasset. Det er en frisk og sprød rosé, der bare er indsmigrende fra først slurk. Der er masser af røde frugter i duft og smag. Vinen er som sådan ikke bare en ”pladder-rosé”. Den er tør men ikke snerpende og derfor meget behagelig. Det betyder at man, udover at sidde med benene oppe på terrassen, også kan bruge vinen til mad.