Description
Vinhuset – baggrund:
Familien Quevedo har ejet marker og vingård i generationer. I 70erne og 80erne udbyggede familien deres gård, Quinta da Alegria, og i 1991 var man klar til at lancere sig som selvstændigt mærke. Det er stadig en familieejet virksomhed og huset er beliggende i den lille by, San João da Pesqueira, midt i hjertet i denne smukke Douro-dal.
Som de fleste små ejere af parceller i Douro, solgte man druerne til de store afskibere. I Quevedos tilfælde solgte de i årtier deres druer til Taylor Port (Taylor Fladgate & Yeatman), hvilket jo tydeligt bevidner kvaliteten af druer fra Quevedo. I den meget varme årgang 1975 ville Taylor i første omgang ikke købe druerne. Derfor måtte Oscar Sr., der stadig var advokat og boede i Viseu (Dão) selv i gang med produktionen. Det blev til 40 fade af port og 40 fade bordvin. Senere på året kom Taylor igen og købte den færdige port. Men arbejdet med også at selv at producere vine tændte en gnist Oscar Sr. Derfor flyttede familien fra Viseu og op til den lille landsby, San Jõao de Pesqueira, i Douro-dalen.
I 1983 købte de vingården, Quinta Vale D’Agodinho, som i dag er deres vigtigste mark. Marken er beliggende mellem Quinta da Vargellas og det berømte varetegn, Cachão da Valeira. Det var her båden med nogle af portvinens største personligheder gennem historien, Dona Antónia Ferreira og Baron de Forrester, sank. Historien fortæller, sand eller ej, at Baron de Forrester druknede i den stærke strøm pga. af vægten fra guldmønterne i hans lommer. Dona Antónia overlevede, da hendes store kjole holdt hende flydende. (1861)
Fra 1991 begyndte Quevedo så at producere vine under eget navn. Et nyt vineri blev bygget og siden er også kældre blevet udvidet i takt med at antallet af flere erhvervede hektarer. Således høstes der nu fra mere end 100 hektarer.
Da Oscar Sr.’s datter, Claudia, blev færdig som ønolog i 1999, overtog hun straks ansvaret for produktionen af Quevedos bord- og portvine.
Senere kom Oscar Jr. til familiefirmaet og han har siden været ansigtet udadtil mht. marketing, rejser, besøg osv.
Succesen har været overvældende, og i dag eksporterer Quevedo til hele verden.
Vinen – produktion:
Alle husets druer bliver plukket manuelt i små kasser og derefter bragt til kælderen. Der bliver kun plukket i de kølige morgentimer og efter afstilkning. bliver der om aftenen fodtrådt i de knæhøje granitkar (lagares).
Når man har nået den ønskede sødme/tørhed, hældes der alkohol i den stadig gærende most. Det stopper gæringen og bringer alkoholprocenten op på de ønskede
18-20%. Al portvin bliver, noget forenklet, produceret på denne måde.
Herefter deles de mørke typer op i Ruby, som er de mørke og kraftige typer (LBV, Crusted, Reserve, Vintage) og i Tawny, som er de fadlagrede/blendede portvine (Colheita, 10 Years, 20 Years osv.)
For hvide portvine gælder det, at der både produceres tørre og søde varianter. Her kan man også finde helt op til 40 Years Old typer. En ny og populær variant er den lyserøde portvin, kaldet Pink Port (kort skindkontakt).
Lige som LBV Port, så er Crusted Port en type af portvin (Ruby), der skal give forbrugeren en fornemmelse af Vintage Port, men som prismæssigt er mere human. Crusted Port er samtidig en portvin, som blev lavet til det engelske marked. Ikke mange portvinshuse laver i dag Crusted Port.
Som Oscar Quevedo selv fortæller:
”Havde jeg spurgt min bedstefar, om vi skulle producere en Crusted Port,
så ville han have svaret; ”Hvad er det?”.
Crusted Port er en portvin af høj kvalitet, og som vil give bundfald efter en række år på flaske. Den har lagret 3 år på flaske og det skal fremgå tydeligt på flasken, hvilket år vinen er tappet.
Vinen bliver ikke filtreret og derfor vil vinen afsætte bundfald i flasken. Deraf navnet ”Crusted”.
Produktionen udgør en mindre andel, og ikke mange producenter laver Crusted Port længere. Priserne for Vintage Port stiger i disse år markant, så derfor indgår basinvinen ofte i produktionen af disse i stedet.
I denne version består vinen af et blend af Port fra årgangene 2013 og 2014.
Kulsort og med lilla nuancer i farven. Du kan dufte vinspritten, drueskaller, friskkværnet peber, mørke bær og eukalyptus.
Masser af kraft og saft i smagen. Vinen har et godt tag i mundhulen og kraften og styrken, der blandes med den søde mørke frugt og den pirrende syre er utrolig charmerende. Kort sagt en rigtig Power-Port!
Nyd den let svalet, sådan ca. 12-14 °C, så dæmpes både alkohol og sødme. Det giver dig adgang til flere af vinens skønne krydrede og frugtige nuancer. Dekanter gerne inden serveringen til chokoladedesserter, skimmeloste eller desserter med mørk frugt, såsom kirsebærtærte el.lign.