Description
FAKTA
Champagne
Drue(r): 15% Pinot Noir, 85% Chardonnay
Lagring: 2. gæring: 2 år + 10 mdr. på havbunden.
Alkohol: 12.0%
Distriktet
Champagne er nok Frankrigs (og verdens) mest berømte vindistrikt, i passende afstand til Flandern, England og…
Paris, som altid har været gode aftagere af vine fra Champagne. Historisk set knytter der sig mange myter omkring
såvel opfindelsen af Champagne som dens fremstilling.
Geografisk ligger området langt oppe i Nordfrankrig, ca. 150 km. nordøst for Paris og breder sig ud på
departementerne Marne (4/5 af arealet) og Aube samt på få marker i Aisne, Seine-et-Marne og Haute-Marne.
Kvaliteten varierer meget fra område til område og fra årgang til årgang, da undergrunden – især bl.a. dens indhold af
kalk – betyder en del, og det samme gør de ret svingende klimatiske forhold (regn, frost…). Håndværket er ligeledes,
som altid, afgørende for kvaliteten.
Producenten
Lucien Leclerc etablerede i 1872 ‘Domaine Leclerc’ i Cumières nær Epernay. Grundlaget var bl.a. de vinmarker som
Luciens kone, Adèle, havde bragt i medgift, da de giftede sig. I mange år producerede vinhuset domaineaftappede
champagner og vine, som man leverede til større firmaer i området. I 1955 udvidede Bertrand Leclerc (4. generation)
og hustruen Jacqueline Briant familiens virksomhed til også at omfatte et ‘négoce’, hvor man købte druer eller vine fra
udvalgte nabo-producenter via faste aftaler med disse. Firmanavnet blev samtidigt ændret til ‘Maison Leclerc-Briant’.
Bertrand Leclerc bliver stadig husket som den vinproducent i Champagne, der allerede i 1950’erne interesserede sig
for en økologisk/biodynamisk produktion – længe forinden man havde defineret lovgivningen omkring disse
dyrkningsmetoder. Sønnen Pascal overtog i 1980’erne faderens arbejde og igangsatte en omlægning til
økologi/biodynamik på samtlige vin- marker, hvilket resulterede i en officiel økologisk godkendelse i 2004 og en
efterfølgende biodynamisk godkendelse i 2008. Efter Pascals alt for tidlige død i 2010 blev firmaet i 2012 købt af et
amerikansk ægtepar og nogle af parrets venner fra Champagne, som alle var meget fascinerede af domainets særlige
historie og potentiale.
Champagne Leclerc-Briant er med sine 10 hektarer vinmarker kendt som den ældste og mest innovative
biodynamiske producent i Champagne. Markerne er beliggende i Cumières, Hautvillers, Mareuil sur Aÿ, Bisseuil og
Rilly la Montagne – de fleste af dem klassificeret som 1. Cru.
Produktet
I 2012, som var en fremragende årgang for Champagne, besluttede man hos Leclerc-Briant at indlede et eksperiment,
som man længe havde haft gode tanker om: At modne champagne på bunden af havet! ”For ca. 2 mio. år siden var
Champagne-området dækket af hav. Jordbunden, som vi dyrker vin på i dag, består af aflejringer fra havet, og vi tror
på, at vores biodynamiskproducerede vine på én eller anden måde påvirkes af energien i jorden fra dengang. Det
kunne være sjovt at se, hvordan vinene ville interagere med det levende havvands enorme energi og resonans”
fortæller Leclerc-Briant.
Man allierede sig med firmaet Amphoris, som råder over 1 ha. af Atlanterhavets bund, ud for øen Ouessant, vest for
Bretagnes kyst. For Abyss Rosé i årgang 2018 valgte Leclerc-Briant at sammensatte 85% Chardonnay-druer fra
Bisseuil, og 15% Pinot Noir fra Avenay-Val-d’Or – begge varianter dyrket på jordbunde med et højt indhold af kridt,
tilsvarende havbunden ved Ouessant-øen. Vinen blev aftappet i juni 2019 og degorgeret i juli 2021. I september
samme år blev flaskerne sænket ned på havbunden på 60 meters dybde, hvor trykket er det samme som i en flaske
champagne (6 bar). Abyss Rosé blev hævet op på land i juli 2022, efter at flaskerne havde været i kontakt med
energien fra havbund, vandbevægelser, skaldyr, mikroorganismer mm. i 10 måneder – i bedste biodynamiske ånd.
Cuvée Abyss Rosé har en flot pink farve med et skær af mørkt rav. I glasset byder vinen på vedvarende bølger af små,
fine, livlige bobler. Duften er utrolig delikat, med sarte toner af vilde blomster (bl.a. violer), citrusfrugter, vilde
skovbær og friske mandler. Smagen er let og præcis først, og udvikler en flot fedme og en let, eksotisk stil. Den slutter
med god harmoni mellem frugt, struktur og de let saltede toner.
Perfekt til festlige lejligheder eller til mad, især sammen med skaldyr (fx kammuslinger eller østers) eller fisk (gerne
grillet), men også fx asiatiskinspirerede retter med and, kylling eller kalv.