Description
Vinhuset – baggrund:
Ataraxia – Græsk for en rolig sindstilstand, fri for bekymring og stress.
Det lyder godt – og det er det også!!
På de smukke skråninger bag den maleriske kystby Hermanus, 1½ times kørsel fra Cape Town, finder vi Kevin Grants vinmarker, The Skyfields, i Sydafrikas mest lovende vinområde Hemel-en-Aarde.
Området er betegnet som, Cool Climate, og vinmarkerne domineres af Pinot Noir og Chardonnay, men også Sauvignon Blanc og Pinotage trives her. Årsagen til de kølige temperaturer forklares af det kølige hav som ligger blot et par km fra vinmarkerne. Havet er ekstremt koldt på de kanter, men strømmen kommer også direkte fra Antarktis, så den er god nok når man på stranden kan se pingvinerne stå og hygge sig. En evig kølig brise fra havet sikrer disse vine en nerve og spændstighed som er unik.
Manden bag vinene hedder Kevin Grant, han er uddannet zoolog og winemaker og var med til for alvor at få verden til at få øje på Hemel-en-Arde om et vinområde der kunne bringe Sydafrika ind på den helt store internationale scene for topvine. Men i hans debut som winemaker, var han som han selv beskriver det, jockey på en anden mands hest – og det gik rigtig godt, ja det gik faktisk fantastisk!! Men troen på egne evner og lysten til at ”vinde det store derby” på egen hest gjorde til at Ataraxia så dagens lys i 2005. Han havde brugt måneder på at analysere jordbundsforholdene og kortlægge de 47 ha. jord som han i dag råder over, dog er kun 12 af dem under vin. Undergrunden er over 1 mil. År gammel og gør det dermed til noget af det ældste på jordkloden.
Kevin laver terroir vine med et unikt udtryk, stor kompleksitet og international klasse. Decanter kvitterede med kommentaren ”Outstanding” og 96 points for hans Chardonnay i 2015, og tog forsiden af Magasinet. Vinene bliver bare bedre og bedre nu hvor han har fået sin egen hest!!
Vin – produktion:
Håndhøstet i små kurve for så skånsom håndtering af druerne som mulig. Druerne køles af og ”præfermentere” i 10 dage inden gæringen sættes i gang. Vinen kommer på bourgogne barriques i 10 måneder hvor af 21% er nye.
Fadet er derfor diskret og flot integreret i vinen. Duften viser noter af røde kirsebær, granatæble, skovbund og lidt spicy noter fra fadet. Smagen er elegant og legende med saftig og fast stuktur og en lang eftersmag.
Vinen er lavet på 100% Pinot Noir