Description
Franciacorta er et område, som ligger tæt ved Gardasøen, lidt nord for byen Brescia.
Det er et område som er i stor vækst, og efterspørgslen på vinene kan ikke følge med udbuddet. Det er en vintype som er blevet produceret i over 60 år, men er blevet mere og mere efterspurgt de senere år.
I Franciacorta blev der pr 2021 produceret 20,2 mio. flasker, hvilket er meget begrænset sammenlignet med de 350 mio. flasker der bliver produceret i Champagne-området (når der ikke er Corona).
I Franciacorta produceres vinene på samme måde som i Champagne, og der er én forskel i dosage-systemet som definerer den tilsatte mængde sukker pr. liter. Vinen skal fremstilles ved hjælp af traditionel metode, hvor druerne gærer to gange, først i tanke og derefter i flaskerne.
Brut-klassifikationen som denne vin kategoriseres som, er samme som Champagne – altså 6-12 g. pr/liter.
Et sted hvor de to områder adskiller sig, er ved de tilladte drue-typer, I Champagne er der 7 tilladte, hvor der er 3 som kan siges at være “hoved-druer”. I Francicorta er der 4 tilladte typer, hvoraf der er begrænsning på hvor meget man må bruge de 2 af dem. De to druer med begrænsning er: Pinot Blanc hvor grænsen er 50%, og siden 2017 har det igen været tilladt at bruge den hvide drue Erbamat, dog maksimalt 10%. Ellers er hoved-druerne: Pinot Noir(Nero) og Chardonnay.